In Coevorden zijn dinsdag negen struikelstenen gelegd. De stenen zijn bedoeld om voorbijgangers stil te laten staan bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De struikelstenen, ook wel Stolpersteine genoemd, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze zijn bedoeld om voorbijgangers figuurlijk te laten struikelen, waardoor deze stilstaan, het hoofd buigen en de tekst die erop staat lezen. Op elke steen staat de naam van de vroegere bewoner, het jaar van geboorte, het jaar van deportatie uit Westerbork en de datum en plaats waar hij/zij vermoord is.

Voor iedere voormalige en omgekomen bewoner wordt een struikelsteen gelegd omdat zij geen graf met steen hebben. Voor nabestaanden is dit daarom de enige plaats waar ze herinnerd worden aan hun grootouders en andere voormalige familieleden. Dinsdag zijn in Coevorden dus opnieuw stenen geplaatst, in totaal negen stuks.

In totaal liggen er in Coevorden nu bij 17 adressen Stolpersteine. Bij een adres liggen vaak meerdere stenen. Het huidige aantal ligt op 48 stenen en dit moet doorgroeien naar 126.

Stolpersteine  (foto: ZO!34 / Wiebe Veenstra)

Speurdersgroep

De adressen waar stenen worden geplaatst worden allemaal uitgezocht door een 'speurdersgroep, een groep van vijf vrijwilligers die onderzoekt waar een familie heeft gewoond die de oorlog niet heeft overleefd. Zo'n onderzoek kan starten met bestaande gegevens van bijvoorbeeld een historische vereniging, maar ook vanuit het gemeentearchief, politie verslagen, het Nationaal Archief Amsterdam, SS Archief en eventuele familie. De informatie wordt altijd zorgvuldig gecontroleerd.

Naast de Stolpersteine in Coevorden, zijn er in de gemeente Coevorden ook nog andere herdenkingsplekken. Zo liggen er in Dalen ook 17 Stolpersteine en staan er herinneringsmonumenten in Sleen en Meppen.
Coevorder struikelstenen blijven noodgedwongen op de plank liggen