Meppel

In het Drukkerijmuseum van Meppel is vandaag de Kopperprent uitgereikt. Traditioneel wordt de zeefdruk gepresenteerd op de eerste maandag na Driekoningen, op Koppermaandag.

bevat-video
Drenthe

In 2020 zal in Drenthe de zogenoemde Vrijheid-express rondrijden. De bus, ontworpen voor de viering van 75 jaar vrijheid, staat vandaag alvast bij het Provinciehuis ter bezichtiging.

Drenthe

Lichtkunstwerk 'Levenslicht' van Daan Roosegaarde, een bus die rondrijdt in de provincie en een oorlogsdagboek gemaakt door scholieren.

Drenthe

Het Oorlogs Informatiecentrum Drenthe (OICD) heeft in 2014/2015 een serie van 10 documentaires gemaakt naar aanleiding van een oorlogsmonument.

Meppel

In 2007 is in Meppel het dagboek van Jacob van Esso gepresenteerd met als titel: 't Is alles afwachten en berusten.

bevat-video
Meppel

In Staphorst zijn in 2009 de stoffelijke resten van een slachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Het ging om het lichaam van de geliquideerde onderduiker Pieter Hoppen uit Rotterdam (19).

Meppel

"Bijna iedereen ging er dood door een gebrek aan eten", vertelt auteur Thijs Rinsema over het Duitse werkkamp Buchenwald. Het was haast hopeloos om die situatie te overleven."