Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak. De Dodenmarsen bereiken een hoogtepunt, tienduizenden uitgeputte gevangenen worden uit de concentratiekampen gehaald omdat de Sovjet-troepen naderen.

De Russen bevrijden Auschwitz, maar de Duitsers gaan in Nederland gewoon door met deporteren van Joden en verzetsmensen. Er komt voedselhulp op gang waarmee onder meer het bekende Zweedse wittebrood wordt gebakken. In februari zetten de Amerikanen, Engelsen en Canadezen het Rijnoffensief in en vallen Duitsland aan met groot machtsvertoon.

Het vliegveld in Havelte waar sinds 1942 door de Duitsers aan is gewerkt met inzet van duizenden dwangarbeiders, wordt in maart 1945 met een bombardement voor de tweede keer volledig onklaar gemaakt zonder ooit in gebruik te zijn geweest.

April is de maand van de bevrijding, Engelsen en Canadezen trekken via een omweg door Duitsland de Achterhoek binnen. Van daaruit rukken de geallieerden op naar het noorden en westen van Nederland. Op 6 april betreden de Canadezen als eersten in Coevorden Drentse bodem. In de nacht van 7 op 8 april landen Franse paratroepers her en der in Drenthe achter de Duitse linies. In de week van 6 tot 13 april wordt met de nodige moeite heel Drenthe bevrijd door Canadese en Poolse troepen. Aan het eind van de maand beginnen de voedseldroppings, de Russen hebben dan Berlijn al veroverd en zouden het lijk van Hitler hebben gevonden. Begin mei tekenen de Duitsers de overgave van alle troepen in Noord-West-Europa, in Wageningen worden de capitulatie-voorwaarden aan het Duitse leger in Nederland voorgelegd en op 7 mei wordt in Frankrijk de algehele overgave ondertekend.

De afrekening is dan al begonnen. Overal in Drenthe worden NSB-ers en collaborateurs opgepakt en in Kamp Westerbork gestopt in afwachting van hun berechting, die nog jaren in beslag zal nemen.

Na het afwerpen van atoombommen op Nagasaki en Hiroshima komt er in september een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Het zal nog maanden duren voordat de overlevenden uit kampen en dwangarbeid naar huis terugkeren en daar een land in puin aantreffen. De wederopbouw kan beginnen. In Drenthe valt de oorlogsschade relatief mee. Wel zijn 145 bruggen onklaar geraakt.