Drenthe

Operatie Amherst was een geallieerde commando-actie die plaatsvond in april 1945.

bevat-video
Veenhuizen

Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank is een vandaag geopende tentoonstelling in de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen waar parallellen worden gelegd met de tijd waarin Anne Frank leefde en de tijd van nu.

Veenhuizen

Gevangenispersoneel had in de Tweede Wereldoorlog op z'n zachtst gezegd een vreemde baan. Naast de 'gewone' criminelen kwam er nog een tweede populatie bij. "Dat waren mensen die, in de ogen van het personeel, niets verkeerds hadden gedaan", vertelt ...

bevat-video
Drenthe

In 2020 zal in Drenthe de zogenoemde Vrijheid-express rondrijden. De bus, ontworpen voor de viering van 75 jaar vrijheid, staat vandaag alvast bij het Provinciehuis ter bezichtiging.

Drenthe

Lichtkunstwerk 'Levenslicht' van Daan Roosegaarde, een bus die rondrijdt in de provincie en een oorlogsdagboek gemaakt door scholieren.

Drenthe

De lichamen van zeven vermiste bemanningsleden van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, liggen mogelijk nog onder de Drentse grond. Dat blijkt uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. ...

bevat-video
Yde

In een voormalig café in Yde is een blik met daarin 68 brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De brieven zijn van Friese mannen die tijdens de oorlog in het strafkamp van Yde zaten.

Eelde

Journalist Ernst Arbouw vindt in een stukje bos aan de rand van Eelde een boom met een tekst erin gekerfd: H.W.R. Toronto, Canada. De woorden, op ooghoogte aangebracht in de bast van een beukenboom, laten hem niet meer los.