bevat-video
Drenthe

2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid. In een serie nieuwe afleveringen gaan we in Strunen op zoek naar verhalen over de bevrijding in Drenthe. Wat gebeurde er In de laatste paar maanden van de bezetting en wie kwamen er in die verhalen voor. ...

bevat-video
Drenthe

2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid. In een serie nieuwe afleveringen gaan we in Strunen op zoek naar verhalen over de bevrijding in Drenthe.

Drenthe

Lichtkunstwerk 'Levenslicht' van Daan Roosegaarde, een bus die rondrijdt in de provincie en een oorlogsdagboek gemaakt door scholieren.

Zuidlaren

Het Noorder Sanatorium in Zuidlaren werd in 1941 gevorderd door het Duitse leger om als opleidingscentrum te dienen. Later werd het een ziekenhuis en weer later een districtsgevangenis.

Eelde

Een brief die in 2015 tevoorschijn kwam uit de nalatenschap van de gezusters Heikens heeft waarschijnlijk de moord op onderduiker Jacob de Vries in Eelde opgelost.

bevat-video
Zuidlaren

Operatie Amherst was het begin van de bevrijding van Drenthe. Een speciale commando-actie uitgevoerd op 7 en 8 april 1945 ter voorbereiding van de aanval van de Canadezen op Groningen.

Zuidlaren

Het monument in Zuidlaren is geplaatst ter nagedachtenis van Paul Duquesne. Hij was een van zevenhonderd Franse parachutisten die in april 1945 boven Drenthe werden gedropt.

Drenthe

Bijna alles weet ze van haar opa, maar één klein puzzelstukje ontbreekt nog. Want wie was toch die boer die haar opa hielp na z'n ontsnapping? Via Twitter probeert Mirjam Wolder het antwoord te vinden.