Herinneringscentrum Kamp Westerbork verplaatst de laatste twee historische goederenwagons, waar nog geen bestemming voor was, van het terrein. De wagons komen op een spoordeel nabij Nationaal Monument Kamp Vught te staan.

De goederenwagons, die vergelijkbaar zijn met wagons die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt voor het transporteren van gevangenen, worden eerst gerestaureerd op de Van Brederodekazerne in Vught. Dat gebeurt door het Genie Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Landmacht.

Het herinneringscentrum had ooit grote plannen om stukken van de kampspoorlijn deels nieuw aan te leggen en daarop wagons te plaatsen. Jaren geleden haalde het herinneringscentrum daarom vanuit Duitsland vijf verschillende wagons naar Nederland, waarvan er inmiddels twee op het voormalig kampterrein zijn geplaatst. Een derde wagon werd eerder dit jaar aan het historisch lokaalspoorstation Groenlo geschonken. De laatste twee staan dus straks in Vught.

Voor het Herinneringscentrum is de nieuwe plek een goede oplossing. "Hiermee wil de organisatie de start markeren van een meerjarenplan om het historische landschap te accentueren", schrijft zij in een persbericht. De wagons krijgen ook een educatief doel, ze nemen een belangrijke plaats in bij de ontvangst van scholieren.

Waardevolle toevoeging Kamp Vugt

Voor Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, is het een waardevolle toevoeging. "Deze wagons zijn vandaag de dag nog altijd een iconisch beeld van vervolging en deportatie. Met de plaatsing van twee wagons op het traject van de voormalige kampspoorlijn benadrukken wij hoezeer de hele omgeving van de Lunettenlaan een stempel draagt van het concentratiekamp. Bezoekers beseffen nog beter welke betekenisvolle plek zij betreden."