Havelte is op 13 april 1945 door de Canadezen bevrijd, Vledder werd een dag eerder bevrijd en Diever en Dwingeloo op 11 april. Om dit te herdenken zou dit jaar fors worden uitgepakt.
Het idee was om een Canadese esdoorn te plaatsen bij de toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld. De esdoorn als symbool voor de vrijheid, ook vertegenwoordigd in de vlag van Canada. Daar omheen zou een happening plaatsvinden met ooggetuigen, bestuurders en schoolkinderen uit Havelte, Uffelte, Darp en Wapserveen. Die laatsten zouden met allerlei materialen rondom de boom bij de Toegangspoort vorm geven aan het thema Vrijheid.
Op Goede Vrijdag zou het project worden afgesloten. Door de coronamaatregelen is alleen het planten van de boom doorgegaan. Initiatiefnemer Wim van der Wijk deed dit samen met de Uffelter hovenier Roel Timmerman en enkele van zijn medewerkers. Van der Wijk geeft de boom in deze droge tijden regelmatig water en hoopt dat het project met de kinderen op een later tijdstip alsnog door kan gaan.
Esdoorn
De keuze voor de esdoorn als symbool voor de vrijheid verwijst naar Canada, waar deze boom een nationaal symbool is ook verwerkt in de vlag van het land. Om dit te accentueren is bij de toegangspoort een Canadese vlag geplaatst.
Tekst gaat verder onder de foto
De Canadese vlag bij de toegangspoort Holtingerveld (foto: Wim van der Wijk)
Fliegerhorst Havelte
Het is niet toevallig dat de boom bij het Holtingerveld is geplaatst. De Duitsers hadden het gebied in 1942 uitgezocht om een groot vliegveld Flugplatz Steenwijk (ook wel Fliegerhorst Havelte) aan te leggen. Dit om de bommenwerpers die vanuit Engeland naar Duitsland vlogen te kunnen tegenhouden. Er kwamen hangars, rolbanen en vliegstrips.
Het dorp Darp moest zelfs helemaal wijken voor de aanleg. De bewoners van de woningen in het Oude Darp, ten westen van de Helomaweg krijgen op 12 juli 1944 het bevel uiterlijk 25 juli 's avonds om zes uur hun woningen te ontruimen. En dat was maar goed ook want kort daarna op 16/17 september 1944 werd het vliegveld aangevallen door 26 Lancaster bommenwerpers, zoals te zien is op de luchtfoto. Lees hier het verhaal over de ontruiming en wederopbouw van Darp.
Tekst gaat verder onder de foto
Luchtfoto van 26 december 1944 van Oude Darp en Toegangspoort (foto: Jelle Kootstra)
In 1945 werd het vliegveld opnieuw gebombardeerd en daarmee totaal van de kaart geveegd. Zo vermelden Amerikaanse rapporten op zaterdag 24 maart 1945.
Missie 282, Steenwijk/Havelte, 24 maart 1945. Vier squadrons van de 390-ste Bombardement Group van de achtste Amerikaanse Luchtmacht, opererend met B-17 vliegende forten, vallen het vliegveld Steenwijk-Havelte aan. In totaal werden 1384 General Purposebommen van 100 pond geworpen, die vrijwel allemaal op het veld vielen, het merendeel op de startbaan. Het veld kan worden afgevoerd van de actieve vliegveldenlijst.
Beladen landschap
De sporen van de landingsbanen en de talrijke kraters die de bommen hebben geslagen zijn nog steeds zichtbaar. De voormalige Startbaan en de omgeving daarvan (zoals de huidige Toegangspoort) is nog steeds een beladen landschap waar nog tal van restanten van het vliegveld getuigen.
Narcissen bloeien in de voormalige hangar (foto: Wim van der Wijk)