Hoogezandster Goff Miedema schreef het boek: 'Onderduiken in een broeinest van verzet', over de jaren 1940-1945 op Dennenoord, het psychiatrisch ziekenhuis in Zuidlaren.

Op het terrein werden tijdens de bezetting onderduikers gehuisvest en er vonden allerlei verzetsactiviteiten plaats. Het terrein was vergeven van de Duitsers en dat leverde levensgevaarlijke situaties op.

Er waren meer kopstukken in het verzetswerk op Dennenoord zoals verpleger Taeke de Jong en smidsknecht Arnold van Weringh. Zij werden na de oorlog erkend voor hun verzetswerk. Arnold van Weringh ontving in 1976 zelfs de Yad Vashem-onderscheiding.

Geen erkenning

Allen komen zij aan bod in het boek van Miedema, maar een speciale rol is weggelegd voor de familie Ten Haaf. Na de bevrijding bleef erkenning voor hen uit. Het gezin werd zelfs met de nek aangekeken. Goff Miedema, zelf zoon van een onderduiker, zocht uit waarom en hij pleit anno 2018 alsnog voor eerherstel.

'Onderduiken in een broeinest van verzet' is op 13 april 2018 gepresenteerd in de Kandelaarkerk in Zuidlaren.

Tekst gaat verder onder de foto

De omslag van het boek Onderduiken in een broeinest van verzet (foto: RTV Drenthe)

Drenthe Toen

In het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe sprak Sophie Timmer met schrijver Goff Miedema. Luister hier het hele interview terug.

Eerherstel

Eerherstel voor de verzetshelden van Dennenoord kwam alsnog in juni 2019 toen de voormalige woning van Willem en Elsiena ten Haaf aldus het Dagblad van het Noorden de naam 't Wilhelmina-Huis kreeeg.

Tijdens de oorlog woonde het echtpaar in de woning E29 op het terrein van psychiatrische inrichting Dennenoord in Zuidlaren. Zij hielpen zo'n tachtig mensen aan een onderduikadres, in een zelfgegraven schuilkelder in de tuin en in ruimtes onder panden in de buurt. Ze werden geholpen door andere personeelsleden van Dennenoord.

Wilhelmina

In de schuilkelder hing een portret van koningin Wilhelmina. Tientallen jaren nadat onderduikers de plek al hadden omgedoopt tot 't Wilhelmina-Huis is de naam nu officieel aangenomen.

Diefstal

Willem ten Haaf was hoofd technische dienst en smederij van Dennenoord. In 1949 werd hij ontslagen vanwege vermeende diefstal van metaal uit de werkplaats en heulen met de Duitsers. Volgens eigen zeggen had hij het materiaal begraven zodat de Duitsers het niet zouden vinden. Toentertijd werd hij niet geloofd maar later is hij vrijgesproken van de beschuldigingen. Het begraven metaal werd in 2017 teruggevonden.