"In de stilte van de nacht kwamen oude herinneringen, met daarbij alle angst, weer boven bij mensen die de oorlog meemaakten. Sommigen lagen nachtenlang huilend wakker, huilend om het verlies van dierbaren." Zo legt Jan Boverhof de titel van het boek In de Stilte van de Nacht van Stichting Historie van Ruinerwold uit.

Boverhof, bestuurslid van de Historie van Ruinerwold, werkte met de stichting vier jaar aan het geschiedenisboek. In de Stilte van de Nacht beschrijft de geschiedenis van Ruinerwold in de jaren 1940-1945. Verhalen die tot nu toe nergens opgetekend werden, zijn te lezen in dit boek.

Knokploeg Meppel

Boverhof kan honderduit vertellen over de geschiedenis van het dorp waar hij en zijn familie woonden. Bijvoorbeeld het verhaal over de boerderij van zijn oom en tante: "Zij zaten bij het verzet en boden onderdak aan leden van de knokploeg Meppel." Onder hen was ook leider Jan Gunnink.

"Op Kerstavond 1944 bereidde de knokploeg de overval op het politiebureau hier voor", vervolgt Gunnink. "Ze wilden de verzetsmensen die waren overgebracht naar het bureau bevrijden. Vanaf deze boerderij vertrokken ze op de fiets naar Meppel. Ze werden voorafgegaan door Albert Timpman en mijn nichtje Fijgje Veldman. Zij konden de ploeg met hun achterlicht seinen als er gevaar was. Ze hadden een speciaal knopje op hun stuur gemaakt. Daarmee konden ze hun achterlicht bedienen."

Archiefonderzoek

De samenstellers van het boek bezochten archieven en interviewden evacués en (oud)-inwoners van Ruinerwold. Dat resulteerde in een boek van 460 pagina's met 500 foto's.

'Wat zou ik gedaan hebben?'

"Ik heb gesnuffeld in archieven, mensen gesproken en brieven gelezen. Het was interessant en spannend, maar ook verdrietig. Hoeveel verhalen je ook leest, het blijft je raken. Automatisch komt de vraag bovendrijven: 'Wat zou ik gedaan hebben?' Maar dat is moeilijk te beantwoorden", vindt Boverhof.

Naast verhalen van ooggetuigen over onder meer de crisisjaren, de onderduikers en het verzet zijn ook 500 kleurenfoto's te zien in het boek. Het boek van de Stichting Historie van Ruinerwold is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Luister hier het gesprek met Jan Boverhof in Drenthe Toen terug.