De uit Amsterdamse afkomstige Eva Pellinkhof-Roselaar overleefde de Tweede Wereldoorlog door onder te duiken in Hoogeveen.

"Mijn man moest van de Duitsers werken bij de Ordedienst in Kamp Westerbork. Op een gegeven moment kreeg hij de opdracht om met de Grüne Polizei in Amsterdam oude Joden op te halen. Toen het karwei klaar was, moesten wij terug. Ik weigerde. Vrijwillig zouden de nazi´s mij nooit krijgen", aldus Pellinkhof-Roselaar in de tv-serie Na de bevrijding.

Op kousenvoeten

Pellinkhof-Roselaar had in eerste instantie geen idee waar ze zou onderduiken. Ze kwam in Hoogeveen terecht bij zuster Vos die aan de Hoofdstraat woonde. Vos was een zeer gelovige vrouw die haar verborgen hield voor de bezetters. "Beneden woonden NSB'ers. Als zij mij hadden gehoord, hadden ze me verraden. Ik heb altijd op kousenvoeten gelopen. Twee-en-een-half jaar lang."

Zwarte rand

De bevrijding was geweldig voor Pellinkhof-Roselaar, maar had ook een zwarte rand. "Ik ben weer teruggegaan naar Amsterdam, naar mijn schoonouders in Betondorp. Het eerste wat ze zeiden was: 'Verrek, ben jij niet vergast?'" In huis stond de piano van haar man. "Maar die kreeg ik niet van mijn schoonouders mee."

Bij haar tante werd ze wel goed opgevangen. "Daarna ben ik drie weken lang iedere dag naar het centraal station gelopen. In de hal hing een lijst met mensen die terugkwamen uit de kampen. Daar zaten zelfs mensen uit Auschwitz bij. Maar niet mijn man, zelfs geen kennis."

Terug naar het noorden

Na de oorlog bleek dat haar man vergast is in Sobibor. Pellinkhof-Roselaar voelde zich niet meer thuis in Amsterdam en verhuisde terug naar het noorden.

Ze trouwde in 1947 met Hendrik Pellinkhof, de zoon van een bankdirecteur in Zwolle. In het begin woonden ze op een woonboot en later op de wal. Ze hadden het niet breed en leefden sober. Ze kregen twee zoons. In 1979 overleed Hendrik na een beroerte en een verblijf van twee jaar in een verpleegtehuis.

Derde huwelijk

Tien jaar later leerde ze de Groninger Aldert kennen bij wie ze introk. Sober leven hoefde niet meer en ze maakte verre reizen. Na zijn overlijden in 2010 is Pellinkhof-Roselaar naar Assen verhuisd.

Op 27 april 2017 overleed Eva Pellinkhof-Roselaar op 96-jarige leeftijd in haar woonplaats Assen. Volgens haar zoon is ze nooit één dag depressief geweest en bleef ze altijd positief vooruit kijken.

Lees ook: Zij overleefde Sobibor: Selma Wijnberg

Lees ook: Zij overleefde Auschwitz: Frieda Menco-Brommet