In de buurt van Peest ligt de Hitlerring. Germ Geersing van de Historische Vereniging Norch legt uit wat dit is.

"Dit is de plek waar in de Tweede Wereldoorlog het vliegveldje van Peest lag", vertelt Geersing. Hoewel het vliegveld in Peest lag, was de officiële Nederlandse naam 'Vliegveld Norg'. De Duitsers noemden het 'Fliegerhorst Norg' en de geallieerden 'Aerodrome Norg'.

"Een stukje verderop lagen de landingsbanen en hier is een kleine waterplas, van oorsprong een veenplas. Deze plas had een dubbele functie", aldus Geersing.

Drainage en waterbron

Tijdens de oorlog hebben de Duitsers de plas gebruikt als drainagesysteem voor het vliegveld. De grond was daar erg drassig en ze moesten van het water af. Dat water werd afgevoerd naar de veenplas. "En die plas werd toen ook gebruikt als waterbron in het geval van een brand." Ten tijde van de oorlog was dat niet nodig, maar in 2016 heeft de brandweer er dankbaar gebruik van gemaakt bij een grote boerderijbrand in Zuidvelde een stukje verderop.

"De Duitsers hadden hier ook barakken staan en woonden hier. Ze hadden daarom de straten een naam gegeven. Deze weg rondom het vennetje noemden ze de Hitlerring. Inderdaad, vernoemd naar hun leider Adolf Hitler. Op zich is dat weggetje helemaal niet bijzonder. Alle vennetjes hebben rondom een weg", aldus Geersing.

Hakenkruis

Sommige mensen zien er vanuit de lucht een hakenkruis in. Hoe zit dat? Geersing begint te lachen: "Ja, dat is echt niet waar! Sommige mensen zeiden zelf dat de Duitsers nog niet klaar waren met het hakenkruis, maar deze gleuven zijn gewoon uitgegraven in de richting van de wegen."

Het verhaal wordt nog een beetje mooier. "Sommigen mensen denken dat het is uitgegraven in de vorm van een vliegtuig. Maar ook dat is absoluut niet waar. De bezetters wilden hun plek juist geheim houden, ze verfden zelfs de wegen! Dan ga je niet een waterplas in de vorm van een vliegtuig graven pal naast je vliegveld. Dat trekt alleen maar de aandacht."

Tekst gaat verder onder de foto

Sommigen vinden dat de plas de vorm heeft van een hakenkruis (foto: RTV Drenthe/Ineke Kemper)

Publicatie

In 2009 heeft de historische vereniging van Norg het boek Schijn bedriegt... Duits vliegveld bij Peest: dure mislukking voor vriend en vijand uitgegeven. Dit boek beschrijft de aanleg van het vliegveld, het gebruik ervan, het dagelijkse leven in Peest tijdens de Tweede Wereldoorlog en het dumpen en ruimen van munitie op het terrein van het voormalige vliegveld.