In het kader van het NIOD fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's' heeft een Drentse werkgroep vijftig opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's verzameld.

Tijdens een bijeenkomst in het Drents Archief in Assen zijn hier vijfentwintig foto's uit gekozen die naar het NIOD gestuurd zijn. Uit alle provinciale inzendingen kiest het NIOD honderd foto's die in de Tweede Kamer tentoongesteld zullen worden.

Op deze website lichten we de komende tijd de vijfentwintig foto's uit de Drentse selectie toe.

Brandstofschaarste 

Tijdens de oorlog eiste de bezetter alle benzine op. Hierdoor ontstonden grote tekorten en autobezitters stapten noodgedwongen over op gasgeneratoren. Aanvankelijk werden deze voornamelijk geïmporteerd uit Frankrijk, maar later produceerden Nederlandse bedrijven zelf gasgeneratoren. De buitenlandse generatoren gebruikten hout als brandstof maar dat was in ons land onvoldoende aanwezig. De gasgeneratoren van Nederlandse makelij werden vooral met turfcokes en steenkool gestookt.

Turfcokesfabriek

Enkele jaren voor de oorlog had een bedrijf uit Den Haag al geprobeerd om de regering te interesseren voor de bouw van een turfcokesfabriek. Maar pas ten tijde van de Duitse bezetting werd er daadwerkelijk gestart met de productie van turfcokes omdat dit als brandstof alleen rendabel bleek in uitzonderlijke omstandigheden. Dat gebeurde bij de firma Veldkamp in Tweede Exloërmond en op het terrein van de koolfabriek Purit in Klazienaveen. In Emmer-Compascuum richtte de westerling Lucas Hunse de Nederlandse Turfcokesfabriek op.

Houtskool

Op de foto giet een buschauffeur in dienst van de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS) een mand met houtskool leeg in de generator op een aanhanger achter zijn bus. Hij bevindt zich bij het EDS busstation vlakbij de loopbrug over het spoor in de Anreperstraat te Assen. De bus van het merk Chevrolet heeft het kenteken D10317 en was eigendom van de EDS te Hoogeveen. De foto werd genomen in Assen in de periode tussen 1941 en 1943.