In het kader van het NIOD fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's' heeft een Drentse werkgroep vijftig opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's verzameld.
Tijdens een bijeenkomst in het Drents Archief in Assen zijn hier vijfentwintig foto's uit gekozen die naar het NIOD gestuurd zijn. Uit alle provinciale inzendingen kiest het NIOD honderd foto's die in de Tweede Kamer tentoongesteld zullen worden.
Op deze website lichten we de komende tijd de vijfentwintig foto's uit de Drentse selectie toe.
Bevrijding van Assen
Het is zover: Assen is bevrijd. Op de foto is te zien dat verpleegsters van het Wilhelminaziekenhuis op de Brink arm in arm dansen met Canadese soldaten. In de vroege ochtend van vrijdag 13 april 1945 werd de stad bevrijd door de Canadezen die via de Beilerstraat binnentrokken. De foto werd diezelfde dag genomen.
Lange adem
Het had maanden geduurd voordat de geallieerden in Drenthe aankwamen. Met operatie D-Day - de landing van geallieerden in Normandië - op 6 juni 1944 begon de bevrijding van Frankrijk. Drie maanden later bevrijdden de Amerikanen de eerste Nederlandse gemeenten in Limburg.
Maar Drenthe en de rest van Noord-Nederland moest nog wachten tot de lente van 1945. Na het mislukken van operatie Market Garden besloten de geallieerden om eerst oostwaarts aan te vallen, richting de Rijn en het Duitse binnenland. Het noordelijk deel van Nederland zou dan vanuit het oosten worden bevrijd. Voor het westen brak de zwaarste winter van de oorlog aan: in deze hongerwinter stierven duizenden door een gebrek aan voedsel. Ook Drenthe keek reikhalzend uit naar de komst van de bevrijders.
Lees ook: Hulp voor het uitgehongerde westen
Bevrijding van Drenthe
Op 5 april 1945 staat de Canadese tankbrigade 'The Lake Superior Regiment' voor de vernielde Bentheimerbrug in Coevorden. Zeven maanden nadat de eerste geallieerden voet op Nederlandse grond zetten. De overgebleven Duitsers hebben zich gehergroepeerd en verzetten zich hevig. Maar op 14 april 1945 kan overal in de provincie de vlag uit, Drenthe is bevrijd.
Lees ook: Klankbeeld van de Bevrijding van Drenthe
Verzet in het ziekenhuis
Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, toen nog het Wilhelminaziekenhuis aan de Oosterhoutstraat in Assen, speelde in de oorlog een belangrijke rol, zowel in de gezondheidszorg als in verzetsactiviteiten. Vanwege het slechtere voedsel en de achteruitgang van de hygiëne werd het ziekenhuis in de loop van de oorlogsjaren met steeds meer patiënten belast. Tegelijkertijd was het een vrijplaats voor onderduikers. Het laboratorium hielp hen aan zogenaamde besmettelijke ziekten.
Wilhelminaziekenhuis
Koningin Wilhelmina legde op 5 juli 1907 de eerste steen voor het naar haar vernoemde ziekenhuis. Drie jaar later werden de eerste patiënten opgenomen in het ziekenhuis aan de Oosterhoutstraat. Na de oorlog verrees achter dit ziekenhuis een nieuw gebouw met een nieuwe ingang aan de Zuidersingel. In 1960 werd dit nieuwe ziekenhuis officieel geopend. Toen ook dat te klein bleek, besloot het ziekenhuisbestuur opnieuw elders te bouwen. In 1987 is het gebouw van de voormalige psychiatrische inrichting Port Natal gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe Wilhelmina Ziekenhuis Assen.