Het NIOD roept mensen op om op zolders, in oude fotoalbums en in schoenendozen te zoeken naar foto’s uit de oorlog. Een selectie daarvan komt te hangen in de Tweede Kamer.

Om de Tweede Wereldoorlog te herdenken zoekt het NIOD (een kennis- en informatiecentrum over oorlog, Holocaust en genocide) Drentse oorlogsfoto's. Volgend jaar is het 75 jaar sinds de bevrijding. De 50 foto's met de meeste betekenis worden in Drenthe geëxposeerd. Er komt ook een landelijke tentoonstelling van 100 foto's. Drenthe zendt daar ook foto's voor in. 

Nieuw materiaal

In Drenthe is een speciale redactie samengesteld die op zoekt gaat naar de 50 foto's die het beste het verhaal van de oorlog vertellen. De redactie bestaat uit medewerkers van het Drents Archief, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Coordinator is voormalig Drents historicus Michiel Gerding. De redactie is vooral op zoek naar nu nog onbekende foto's. Die worden gescand en desgewenst teruggegeven aan de eigenaar. "Behalve foto’s zijn wij ook juist op zoek naar de verhalen bij de foto’s."

"We vermoeden dat er nog heel veel materiaal bij mensen thuis ligt", aldus Mark Goslinga van het Drents Archief. "In familie-albums, foto-albums, op de zolder in de kast. We merken dat we nog heel veel binnenkrijgen maar juist over de Tweede Wereldoorlog zijn we op zoek naar nieuw materiaal."

Tekst gaat verder onder de video

Familiekiekjes en dagelijks leven

Ook familiekiekjes en foto's van het straatbeeld zijn gewenst. De werkgroep is op zoek naar foto’s over: militaire strijd; vervolging en onderdrukking; collaboratie en verzet; maar ook van het dagelijks leven.

In de maanden november en december zal op meerdere plekken in de provincie een bijeenkomst worden gehouden waar foto’s verzameld worden. Foto's kunnen ook altijd rechtstreeks naar het Drents Archief worden gebracht.

RTV Drenthe gaat regelmatig verhalen publiceren over de foto's en de verhalen daarachter.

De geplande bijeenkomsten:
20 november 19-22 uur: Ol Eel in Paterswolde
21 november 19-22 uur: Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht
26 november 19-22 uur: Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande