Steven Hummel (1900-1975) uit Klazienaveen-Noord hielp in de Tweede Wereldoorlog geallieerde piloten om uit handen van de Duitsers te blijven.

In mei 2019 is een informatiebord onthuld bij het huis aan het Scholtenskanaal OZ, waar Hummel in 1944 woonde. Het initiatief hiervoor kwam van Everhard Amsink. Een van de neergestorte piloten verbleef enige tijd als onderduiker bij zijn oom in Amsterdam op zijn bovenhuis. Bij deze man, Johannes Meewis zaten gedurende de laatste oorlogsjaren wel 20 piloten voor korte of langere tijd ondergedoken. Volgens Amsink verdient Steven Hummel uit Klazienaveen zo'n eerbetoon. "Hij was onbaatzuchtig en behulpzaam in heel moeilijke tijden."

Tekst gaat verder onder de foto

Steven Hummel (foto: E. Amsink)

Lancaster

De redding door Hummel vindt plaats in mei 1944. Op 21 mei 1944 stegen Lancasters 225 vanuit Engeland op, voor een aanval op de Duitse stad Braunschweig. Een van deze vliegtuigen werd bij het Duitse Haren uit de lucht geschoten. Twee bemanningsleden kwamen om en vijf anderen werden gevangen genomen.

Normaal gesproken zitten er zeven bemanningsleden in deze Lancaster 225, maar in dit vliegtuig niet. In dit vliegtuig zat een achtste bemaningslid, een beginnend navigator die ervaring moest opdoen. En dat was geluk voor de Australische piloot Kevin McSweeney (destijds 21 jaar oud). Hij overleefde de aanval, en de Duitsers zochten niet verder, omdat ze dachten dat ze alle bemanningsleden al hadden gezien.

Tekst gaat verder onder de foto

Een Amerikaanse piloot, een koerierster en Kevin McSweeney (foto: E. Amsink)

Steven Hummel

Kevin McSweeney kwam met zijn parachute neer in het moerassig veengebied Bourtanger Moor. Steven Hummel, destijds aan het werk in het veen vlak bij Klazienaveen, zag McSweeney samen met een collega lopen. Hij bracht McSweeney naar zijn huis. Via de dominee in Klazienaveen-Noord vertrok de piloot naar Amsterdam en in september 1944 ging hij terug naar Engeland.

Bij de oom van initiatiefnemer Amsink in Amsterdam, zat McSweeney een tijdje ondergedoken. "Daar heeft hij van munten, uit verveling, twee mini-vliegtuigjes gemaakt", zegt Amsink. Een daarvan is naar de zoon van Kevin McSweeney in Australië gestuurd. Het andere vliegtuigje is voor de kleindochter van Steven Hummel. 

Een van de twee vliegtuigjes (foto: E. Amsink)