Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Slechts enkelen overleefden de oorlog.

Voor veel mensen is de vervolging van de Sinti en de Roma onbekend. Bas Kortholt is onderzoeker bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. "Het is een vergeten holocaust. Dat merken we ook bij het Herinneringscentrum. Veel mensen kennen het verhaal van de Joden, maar het tragische lot van de Roma en Sinti is veel onbekender."

Herdenking

Het Herinneringscentrum wil meer aandacht voor de vervolging van de Sinti en de Roma. Al jaren, vanaf 1994, worden er regelmatig herdenkingen georganiseerd voor deze specifieke groep. Kortholt: "In één trein zijn toen alle 245 Roma en Sinti weggevoerd uit Westerbork. Slechts 31 van hen hebben de oorlog overleefd."

Lees ook: 'Uniek document' voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In vergelijking met de Jodenvervolging lijkt de genocide van de Roma en de Sinti in het niet te vallen. "Er waren 100.000 Joodse slachtoffers. Daarna zijn de nazi's overgestapt op de vervolging van de Roma en de Sinti. Waarom? Omdat ze anders waren, anders dan de Germanen." In heel Europa zijn meer dan 500.000 Roma en Sinti vermoord.

Beluister hier de podcast van Radio Westerbork #5: De deportatie van Roma en Sinti.