Het was een bijzondere gewaarwording vanavond op de Dam. Waar het Amsterdamse plein normaal gesproken op 4 mei helemaal vol staat met mensen die de oorlogsdoden herdenken, was het deze keer vrijwel leeg tijdens de Dodenherdenking.

Vanwege het coronavirus mocht er geen publiek bij de Nationale Herdenking zijn. Even voor 20.00 uur kwamen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei uit het Paleis. Normaal gesproken lopen ze door een erehaag van veteranen, nu stond er niemand.

Drents tintje

De kransen werden onder meer gelegd door het koningspaar, maar ook door twee scouts uit Drenthe. Sybe (15) en Kinke (18) Penninga uit Meppel hadden vanavond de eer. "Het was heel bijzonder", reageert Sybe. "Het was natuurlijk compleet anders dan de vorige keer."

Twee jaar geleden stonden broer en zus namelijk ook al op de Dam, toen samen met tientallen andere scouts. Sybe en Kinke werden uitgenodigd omdat ze uit één huishouden komen en daarom binnen anderhalve meter van elkaar de kransen mochten leggen. "Dit had een heel andere lading dan twee jaar geleden", doelt Sybe op de lege Dam. "Het was misschien juist wel wat intenser."

'Goed gevoel'

De twee mochten negen kransen leggen. Zenuwachtig waren ze niet echt. "Voordat alles begon wel een beetje, maar daarna al gauw niet meer", aldus Sybe. Zijn zus Kinke vult aan: "We waren 's middags netjes op tijd voor de generale repetitie. Er werd met de camera's geoefend."

De Penninga's houden een goed gevoel over aan de avond. "Het was heel bijzonder, we hadden het geluk dat we hierbij mochten zijn." De Dodenherdenking van 2020 zal ze dan ook lang bijblijven. "Maar dat geldt voor iedereen", weet Sybe. "Natuurlijk vanwege 75 jaar vrijheid, maar ook vanwege het coronavirus."

Zo bereidden ze zich voor op de kranslegging: