De gerestaureerde plaquette voor Roelof Lubberts is op 11 april 2018 onthuld op de oude begraafplaats aan de Zuiderweg in Hoogeveen. Lubberts was het eerste Hoogeveense burgerslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog, hij stierf op 12 mei 1940 als gevolg van vijandelijk vuur.

De glazen plaquette komt van het graf van Lubberts, die in Hoogeveen woonde maar begraven werd in Meppel. De brokstukken werden gevonden door de Stichting Oud Meppel en overhandigd aan de Historische Kring Hoogeveen.

Een mooi plekje

De Historische Kring Hoogeveen hoorde pas van het bestaan van de plaquette toen de Stichting Oud Meppel deze aan hen aanbood. "We zijn op bezoek geweest in Meppel en toen vroegen ze of we de stukken wilden hebben. We gaan de plaquette restaureren en er een mooi plekje voor proberen te vinden", vertelde Ria Kuik van de Historische Kring ten tijde van de overhandiging.

Kuik dacht toen al aan de oude begraafplaats van Hoogeveen en dat is inderdaad de plaats geworden waar de herstelde plaquette geplaatst is. Nu de plaquette terug is, wil de Historische Kring ook graag meer te weten komen over Lubberts. Kuik: "We gaan proberen uit te zoeken of er mensen zijn die nog iets kunnen vertellen, bijvoorbeeld oud-collega's van busmaatschappij DABO. Hij heeft in ieder geval een vrouw en twee kinderen achtergelaten, dus daar zouden we naar kunnen zoeken."

Gestorven in het harnas

Op 12 mei 1940 kwam buschauffeur Roelof Lubberts om het leven door een Duitse kogel. Hoe dat precies is gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Wim de Vries van de Stichting Oud Meppel vertelt wat hij wel over de laatste dag van de Hoogevener weet. "Lubberts moest met zijn bus op 10 mei militairen naar de Wons-stelling bij de Afsluitdijk vervoeren en er twee dagen later een aantal militairen vandaan evacueren. Op 12 mei werd hij daar door een kogel getroffen en is hij overleden." Collega’s van Lubberts hebben de plaquette laten maken.

Onthulling

 Burgemeester Karel Loohuis en Ria Kuik van de Historische Kring Hoogeveen hebben de plaquette onthuld. Jannes Punt van de Stichting Oud Meppel heeft bloemen gelegd bij de plaquette.