De voorstelling Theater Na de Dam van Roestvrij Theater in Diever gaat dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Daarvoor in de plaats komt een podcast die het verhaal van de brug bij Diever vertelt.

Theater Na de Dam maakt sinds 2010 in samenwerking met theatermakers in het hele land voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. De voorstellingen worden na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op verschillende plekken opgevoerd, waaronder ook in Drenthe. Het doel is om gedachten over oorlog en vrijheid levend te houden en concreet te maken.

Voorstellingen met jongeren maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Samen met theatermakers verdiepen zij zich in de geschiedenis van hun buurt of dorp tijdens de oorlog en interviewen zij ouderen over hun herinneringen aan de oorlogstijd. Normaal gesproken vormen die gesprekken de basis voor een toneelvoorstelling maar dit jaar leiden zij tot een podcast.

De brug bij Diever

Theatermakers Leander Breen en Dorien Folkers van Roestvrij Theater uit Diever zijn samen met jongeren de geschiedenis van Dwingeloo en Diever ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ingedoken. Zij hebben Dirk Moes uit Wapse en Fred Janssen van de historische vereniging Diever gesproken over een vrij onbekend maar bijzonder verhaal over de bliksemsnelle bouw van een brug bij Diever.

Het is begin april 1945. De geallieerden zijn bezig aan hun opmars en hebben Dwingeloo bereikt. Maar alle bruggen over de Drentsche Hoofdvaart zijn opgeblazen en de Canadezen kunnen niet verder. Een inwoner van Diever zoekt de Canadese commandant op en vraagt om hulp. De opdracht van de commandant luidt: “Maak mij een brug, geschikt voor maximaal 9-tons wagens en zorg dat die morgenvroeg om half zeven klaar is.”

De hele nacht waren vrijwilligers in touw om de brug op tijd klaar te krijgen. Het materiaal van de Wittelterbrug dat eerder verstopt was zodat de Duitsers het niet zouden vinden, kwam goed van pas. Tien minuten vóór de afgesproken tijd was de brug klaar. Diever werd bevrijd en de geallieerde colonnes konden verder naar het westen. 

Volgende aflevering

Het is de bedoeling dat de podcast een vervolg krijgt. "We hebben zoveel reacties gekregen en verhalen ontvangen dat we in aanloop naar volgend jaar meerdere interviews willen houden", aldus Charlotte Sickler, zakelijk leider van Roestvrij Theater. "Volgend jaar gaat de eigenlijke voorstelling alsnog door en dit zou een mooie aanzet zijn."

Het concept van de podcast is van Leander Breen, regie door Dorien Folkers, productie door Charlotte Sickler, montage door Jort Ploos van Amstel en de jongeren die de interviews hielden, zijn Minke Algra & Jordan Groenewegen.

Luister donderdag 30 april om 17.10 uur naar Radio Drenthe. In De dag van Drenthe vertelt Minke Algra van Roestvrij Theater meer over de podcast en krijg je een voorproefje te horen. Vanaf maandag 4 mei is de hele podcast op deze website te beluisteren.