De maatregel van het kabinet betekent dat alle activiteiten die in het kader van de herdenking van 75 jaar Vrijheid in april en mei in Drenthe op het programma stonden, zijn afgelast. Het gaat dan om lezingen, exposities, boekpresentaties, concerten, vieringen van de bevrijding in verschillende dorpen, kerkdiensten en wandeltochten. Het is mogelijk dat sommige evenementen naar een later tijdstip worden verschoven, maar dat is nog niet bekend.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft vooruitlopend op de maatregel van het kabinet al eerder besloten om de grote herdenking van de bevrijding van het kamp op 12 april naar september te verschuiven. Voor de dodenherdenking op 4 mei is nog geen alternatief. Directeur Gerdien Verschoor van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is in overleg met de staf van het centrum om te kijken of er andere herdenkingsmogelijkheden zijn. Zij hoopt hier binnenkort meer over te kunnen zeggen. De 4 mei herdenking vanaf het kampterrein wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht en wordt live uitgezonden door RTV Drenthe.

Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival zou dit jaar een speciale editie worden met veel bekende muzikanten zoals, Wulf, The Vices, Mary Confurious en de Pauperband. Daarnaast stonden een groot aantal nevenactiviteiten gepland zoals Vrijheidsmaaltijden, gastcolleges en interviews met mensen die als kind de bevrijding hebben meegemaakt.