De gemeente Emmen viert komend voorjaar 75 jaar vrijheid met meer dan 50 activiteiten.

Het hele jaar door vinden er herdenkingsactiviteiten plaats, georganiseerd door tientallen organisaties uit de Emmense samenleving.

"Het herdenken van de bevrijding is van belang om dagelijks de waarde van de vrijheid te beseffen. Juist in een tijd waarin tegenstellingen lijken te worden aangescherpt, is een bezinning op het thema ‘vrijheid’ waardevol." - Burgemeester Eric van Oosterhout

Het aanbod is divers, variërend van muziekoptredens in de Grote Kerk en het Atlas Theater en een schrijfwedstrijd onder jongeren van het Carmelcollege tot georganiseerde rondleidingen in museum Ergens in Nederland 1939-1945.

Website

In samenwerking met Emmen. MaakHetMee! komt er een speciale website waar alle activiteiten in de gemeente op komen te staan. Deze komt binnenkort online. Inwoners worden meegenomen in de geschiedenis van Emmen en kunnen zien wat en waar alle activiteiten zijn.

Samen vrijheid vieren

De gemeente Emmen wil samen met haar inwoners en organisaties, de Provincie Drenthe en andere gemeenten, in navolging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in 2020 de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, vieren en tevens beseffen. Om het belang van 75 jaar vrijheid te benadrukken, stelt de gemeente Emmen €110.000 beschikbaar voor activiteiten. De provincie Drenthe draagt €45.000 bij.

Speciale data

Emmen kent een aantal speciale data:

27 januari – Herdenking Holocaust

10 april – De bevrijding van Emmen

4 mei – Herdenking slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en in Nederlandse missies nadien

5 mei – Viering van de landelijke bevrijding

20 mei – Indië herdenking Emmen

15 augustus – Herdenken einde van de Tweede Wereldoorlog

24 oktober – Viering van de oprichting van de Verenigde Naties