Op vier mei herdenken we opnieuw thuis. Om toch het gevoel van 'samen' te beleven, bedacht Herinneringscentrum Kamp Westerbork de 'Memory Stones', herinneringsstenen gemaakt door jongeren.
Normaal gesproken vervullen jongeren een belangrijke rol tijdens onder andere de stille tocht, het lezen van de namen van de slachtoffers en het leggen van rozen op de rails. Nu worden, voorafgaand aan Dodenherdenking, deze stenen neergelegd. Op het Dr. Nassaucollege Quintus in Assen zijn ze druk bezig met het beschilderen ervan.
Ilse Grimmius uit de brugklas zet op een witte steen zwarte strepen. "Ik maak een afbeelding van een gevangenis. Mijn opa is tijdens de oorlog ontsnapt uit de gevangenis, vandaar."
Verhalen worden levend
"Hoewel verhalen uit de oorlog steeds verder van de kinderen komen te staan, doordat veel van de opa's en oma's van deze leerlingen de oorlog niet zelf hebben meegemaakt, merk je dat door het beschilderen van deze herinneringsstenen toch verhalen boven tafel komen", zegt docent Kunst en Cultuur Yonne Latour. "Ze kunnen zich goed inleven hoe angstig en onmenselijk de situatie in de oorlog was."
"Bij het beschilderen van mijn stenen denk ik aan iedereen die de oorlog heeft meegemaakt en aan iedereen die is overleden", zegt leerling Sverre Krebbers. Zijn steen is helemaal zwart gemaakt. Vrolijker is de creatie van Meike Smid. Zij tekent een bloemenkrans op de steen.
Stenen centraal
Het idee van de Memory Stones is afkomstig van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. "Sinds enkele jaren komt burgemeester Aboutaleb met Rotterdamse schoolkinderen hier. Die jongeren leggen altijd steentjes neer met namen van Rotterdamse slachtoffers. Dat bestond al en natuurlijk hebben wij zelf het monument met 102.000 stenen. Daar sloot het dus heel mooi bij aan", zegt Floor Oostra.
Landelijk doen ruim twintig scholen uit het voortgezet- en basisonderwijs mee. De steentjes mogen mee naar huis worden genomen, maar veel worden neergelegd op verschillende plekken op het kampterrein in Westerbork. Na 4 mei krijgen de Memory Stones een plek in het museum van het Herinneringscentrum.
Lees ook: Herinneringsstenen van jongeren bij Dodenherdenking