Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden sinds woensdag de namen voorgelezen van 102.000 gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.
Het voorlezen van de namen duurt tot 27 januari. Op die dag is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Via de livestream hieronder kun je het voorlezen van de namen live volgen. De namen worden op alfabetische volgorde genoemd. Op de website 102000namenlezen.nl staat een tijdschema.
Bekijk hier de livestream van het voorlezen van de namen.
Achthonderd lezers
Het lezen van de namen wordt gedaan door achthonderd verschillende lezers. Onder meer Frits Barend, Job Cohen, Youp van 't Hek en Claudia de Breij lezen de namen voor. Auschwitz-overlevende Ernst Verduin begint met de eerste namen. Mirjam Weitzner-Smuk, een andere overlevende, leest de laatste naam voor.
"Het is de laatste keer, denken wij, dat er nog overlevenden kunnen komen lezen. En 75 jaar vrijheid, dat is natuurlijk wel een heel bijzonder jubileum. Daarom beginnen we straks met een overlevende die de eerste namen leest. Ook de laatste namen zullen door een overlevende worden gelezen", licht Gerdien Verschoor directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork toe.
'102.000 keer de moord op een uniek mens'
Met het voorlezen van de namen wil het Herinneringscentrum laten zien dat "102.000 niet een getal is, maar dat het om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend gaat", staat op de website. "102.000 maal de moord op een uniek mens, met een naam en gezicht." Behalve de namen van de slachtoffers wordt ook hun leeftijd genoemd.
Het is bijzonder dat er zoveel lezers uit binnen- en buitenland afreizen naar het voormalige kampterrein om in tien minuten de namen van de holocaustslachtoffers voor te lezen vindt ook Verschoor. "Ik denk dat heel veel mensen betrokken willen zijn bij deze herdenking. Ze willen allemaal een monumenten oprichten voor wiens naam ze lezen. Mensen die van heel ver komen hebben ook gevraagd de namen van hun ouders of overgrootouders voor te lezen."
Het herinneringscentrum verwacht extra veel bezoekers. Veel lezers nemen namelijk familieleden mee.