"Toen we weer thuis waren, zei mijn vijfjarige zoon: Moe, waren de Engelsen maar eerder gekomen, dan hadden we pap nog gehad."
Aaltje Zefat-Heres en haar man Bertus Zefat runden in de Tweede Wereldoorlog een kippenboerderij in Valthe. Bertus kwam in die tijd regelmatig in contact met Joden uit Emmen. Toen de oorlog uitbrak en de Joden het steeds moeilijker hadden, kreeg Bertus het verzoek om hen een plekje te geven.
Zijn vrouw, Aaltje, vertelt erover: "'Niet schrikken als er 's nachts aan het raam geklopt wordt', zei mijn man. Want er was een Jood en die kenden we goed. Ik zei: 'Ik hoop niet dat het gebeurt.' 'Ik ook niet', zei mijn man. 'Maar je kan ze niet zomaar de dood in jagen.'"
Verzet in Drenthe
In het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11 staat het verzet in heel Drenthe centraal. In de jaren '80 werden tientallen Drenten door het Drents Archief geïnterviewd over de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lagen deze interviews op de plank, tot nu, 75 jaar na het einde van de oorlog. Ze vormen de basis van het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11. De vijfdelige serie is gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.
In de eerste aflevering vertelt Aaltje Zefat-Heres over de onderduikers die bij hen een plekje kregen. Eerst in de (lege) kippenschuur, later groeven ze een hol in het Valtherbos. Haar man Bertus voorzag de onderduikers van voedsel en kleren. Dit ging goed, tot Bertus in de zomer van 1944 werd verraden.
Op 8 maart 1972 werden Bertus en Aaltje Zefat door Yad Vashem onderscheiden voor het redden van twintig Joden. Deze bijzondere onderscheiding is bedoeld voor niet-Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden hebben gered.
Eerste seizoen De Hilte 11
In het eerste seizoen van De Hilte 11 staat het verhaal van de familie Nijboer uit Gieterveen centraal. Geert Nijboer had een boerderij aan de Hilte 11 en probeerde voor zijn vrouw en vijf kinderen het leven in de oorlog zo normaal mogelijk door te laten gaan. Maar in 1943 moesten twee van zijn zoons onderduiken en nam Nijboer zelf onderduikers in huis. Meer dan een jaar ging dit goed. Tot de nacht van 15 op 16 augustus 1944; de familie Nijboer werd verraden. Geert Nijboer kon zichzelf wel redden, maar zijn zoon niet.
Ook het eerste seizoen is nog altijd te beluisteren via de verschillende podcastapps.
RTV Drenthe en het Drents Archief
De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief. De podcast is vanaf vandaag vijf weken lang te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe.
De Hilte 11 is een podcast van RTV Drenthe en Drents Archief, gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol. Reageren op de afleveringen? Dat kan. Vragen stellen mag ook. Stuur een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. onder vermelding van De Hilte 11. Of laat een recensie achter in de podcast-app. Dit maakt bovendien dat de aflevering beter vindbaar is voor andere luisteraars.
Abonneer je op deze podcast
Het tweede seizoen van De Hilte 11 is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen.