De namen blijven genoemd, zo heet het boek dat historicus Michiel Gerding schreef over alle 420 struikelstenen in Assen.
In dit boek informatie over de slachtoffers en plattegronden met de plaatsen waar zij hebben gewoond. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Van Gorcum in Assen.
Onthulling geannuleerd
Op 1 april 2020 zouden in Assen de laatste 71 struikelstenen worden gelegd, maar in verband met de maatregelen rond het coronavirus ging die onthulling niet door. Secretaris Michiel Gerding hoopt nu dat de herdenking naar 2 of 3 oktober verschoven kan worden. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 vonden tal van razzia's plaats waarbij bijna alle joden uit Drenthe werden afgevoerd naar Kamp Westerbork. Omdat het in Assen om de laatste stenen gaat zou ook de bedenker van de struikelstenen, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, naar Assen komen. Of hij in oktober alsnog kan komen is nog niet bekend.
Rolderstraat in Assen
De 71 stenen zouden worden gelegd in de Rolderstraat - het hart van het vroegere Joodse leven in de Drentse hoofdstad. Lees hier het verhaal over de zoektocht naar deze verdwenen geschiedenis. Het was het sluitstuk van 10 jaar werk waarbij alle plekken in de stad waar Joden en verzetsstrijders leefden en werkten zichtbaar zijn geworden.