Geartsje Kuperus uit Nieuw-Amsterdam is een van de 803 vrijwilligers die sinds woensdag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de namen voorlezen van de 102.000 gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.
"Ik vind het een noodzaak. Het mag nooit vergeten worden en het is prachtig dat mensen dit initiatief opzetten. Ik hoopte dat ze voldoende mensen vonden om al die namen te lezen, dus heb ik me aangemeld", vertelt Kuperus. "Toen ik hoorde dat er zelfs mensen op de wachtrij staan, hoopte ik dat ik geen plek innam van mensen die daadwerkelijk een verleden hebben met de kampen."
In het donker
Sinds woensdagmiddag 17.00 uur lezen vrijwilligers onafgebroken de namen op. Ook 's avonds en 's nachts, zoals Kuperus. "Ik vind het 's avonds en 's nachts nog veel specialer. Het is middenin een donker bos. Het naargeestige gevoel bekruipt je toch wel een beetje. Het doet me meer dan ik had gedacht."
Lezersbegeleiding
De lezers krijgen na hun aanmelding de namen opgestuurd die ze moeten lezen, zodat ze zich thuis kunnen voorbereiden. Iedereen leest tien minuten en elke vrijwilliger wordt begeleid door iemand van de organisatie. Pauline van der Willik is zo'n lezersbegeleider. "Veel mensen vinden het toch spannend. Wij ontvangen ze en stellen ze op hun gemak voordat ze aan de beurt zijn. Iedereen die hier komt heeft ergens iets moedigs en iets kwetsbaars. Als het voor iemand te emotioneel wordt, vang ik dat op."
Tekst gaat verder onder de foto
Alle lezers worden begeleid door iemand van de organisatie, zoals Pauline van der Willik (foto: RTV Drenthe/Dylan de Lange)
Autocue
De namen worden niet van papier gelezen, maar van een scherm met daarop een autocue. Zo kan het strakke tijdschema gevolgd worden. "Maar mocht iemand de autocue niet kunnen bijbenen, dan wordt de snelheid handmatig bediend", zegt Van der Willik.
Vanmiddag worden de laatste namen naar verwachting om 15.30 uur voorgelezen. De gehele herdenking is hier te volgen.