"Bijna iedereen ging er dood door een gebrek aan eten", vertelt auteur Thijs Rinsema over het Duitse werkkamp Buchenwald. Het was haast hopeloos om die situatie te overleven."

In Buchenwald is in 2016 een herdenkingsvitrine geopend waarmee een groep Meppelers die in de Tweede Wereldoorlog in het kamp gevangen zat, wordt herdacht. De vitrine is onderdeel van de tentoonstelling over concentratiekamp Buchenwald.

Het boek Het Drama van Buchenwald, dat Rinsema schreef over de groep Meppelers, vormde de leidraad voor het verhaal dat centraal staat in de vitrine.

Eten

"Buchenwald was een werkkamp", vertelt Rinsema. "In principe was het systeem in dit kamp zo dat men dood ging door een gebrek aan eten. Maar in de tussentijd hadden ze ook nog wat aan de gevangenen, omdat die ook nog wat deden. Maar zij deden zo veel en kregen zo weinig eten, dat voor bijna iedereen het einde onontkoombaar was."

Meppelaars

In augustus 1944 werd de groep van tweeëntwintig Meppelers - of Meppelaars, zoals de Duitsers zeggen - van Kamp Amersfoort naar Buchenwald gebracht. Slechts vijf van hen keerden terug naar Meppel.

Leidraad

Centraal in de vitrine staat het verhaal van Cor Antonides, een van Meppelers uit de groep. Zijn ooggetuigenverslag vormde de basis van het boek dat Rinsema schreef. "Ik vind het ontzettend fijn voor de nazaten van deze mensen dat Buchenwald daar zelf aandacht aan besteedt", vindt Rinsema.

Luister hier het gesprek van Sophie Timmer met Thijs Rinsema.