In een nieuwe non-fictie serie gaat de BBC op zoek naar holocaustverhalen van beroemde Britten. Twee bekende Britten, celliste Natalie en actrice Louisa Clein zijn in de zoektocht naar hun familiegeschiedenis op bezoek geweest bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
“We hebben vaker contact gehad met de BBC over beeldmateriaal of ter informatie, maar dat ze ook echt langskomen gebeurt niet zo vaak,” vertelt Jolien Dijkstra van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “Het is natuurlijk super, het is toch wel de BBC!”
Het verhaal in de serie waarvoor opnames in Westerbork gemaakt zijn, gaat over de Amsterdamse Elsa Keezer, oudtante van de beroemde celliste en de beroemde actrice uit Engeland. Conservator Guido Abuys van Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft samen met de dames onderzocht hoe de laatste dagen van het leven van Keezer verliep. Zij overleefde uiteindelijk de oorlog niet overleeft.
Eén dag te laat
“Elsa werd thuis, in Amsterdam, zonder ster opgepakt. Ze was te trots om met dit gele merkteken rond te lopen. Ze ging daarom als een strafgeval naar kamp Westerbork” vertelt Abuys. “Barak 66 werd haar voorlopige verblijfplaats. Tijdens de registratie werd Elsa duidelijk gemaakt dat er mogelijkheden waren om van die ‘S’ af te komen, want als S-geval had ze die ochtend of anders de week erop op transport moeten gaan.”
Keezer had volgens Abuys een grote som geld of of juwelen kunnen betalen om vrijstelling voor deportatie te bemachtigen, maar hoopte op de andere optie: een plek op de Barneveld-lijst. “Joodse personen, die voor de oorlog van maatschappelijke betekenis waren geweest, kwamen hiervoor in aanmerking. Zo ook Elsa. Zij was van 1934 tot 1940 docent geweest op de Academie voor Lichamelijke opvoeding in Amsterdam, maar daarvoor was wel schriftelijk gedrukt bewijs voor nodig in de vorm van Diploma’s en certificaten en die kwamen één dag te laat.” Keezer was al per trein naar het vernietigingskamp in Sobibor gebracht.
Aangrijpende uitzending
Volgens Abuys en de BBC wordt het een aangrijpende serie. In januari 2020, rond Holocaust Memorial Day, wordt de serie uitgezonden op BBC One.