Er zit toch geen tank onder de grond bij de Reigerlaan aan het Paterswoldsemeer. Dat blijkt uit onderzoek van Geomaat, Terra Carta en Armaex.
Onderzoekers hebben de plek waar in de zomer van 1945 een Canadese Shermantank in het veen zou zijn weggezakt in kaart gebracht met een bodemradar en een geavanceerde ijzerdetector, aldus RTV Noord. Er is geen tank gevonden.
Ook niet op grote diepte. Wel vonden de onderzoekers de plek waar de tank ooit gezeten heeft. De ondergrond is daar nog steeds beschadigd. "Het is jammer, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat er op die plek geen tank in de grond zit", aldus Niels Woltman van Geomaat.
Welles nietes
Sietze Dunning uit Haren zwengelde eind 2016 opnieuw de vraag aan of er een tank onder de grond zat. Hij hoorde bij toeval over het verhaal en besloot het verder uit te zoeken, omdat hij dacht dat het militaire voertuig nog altijd in de grond zou zitten. En onderzoek met een bodemradar en metaaldetectoren leek uit te wijzen dat de tank er nog steeds stond. Dat blijkt nu onjuist.
Bekijk hieronder de reportage die RTV Noord eind 2016 maakte.
Jenever ruilen voor benzine
Dat de tank er ooit weggezakt is in het veen staat wel vast. Net na het einde van de oorlog in de zomer van 1945 wilde een familie die daar woonde een liter jenever ruilen tegen benzine van de Canadezen. Tot hun ontzetting verschenen de Canadezen in een tank om de benzine te brengen. De tank kwam vast te zitten in de losse veengrond aan het einde van de weg. Een tweede tank die de eerste zou lostrekken, kwam zelf ook vast te zitten en zelfs een derde Shermantank zakte weg.
Op de een of andere manier lukt het om de tweede en derde tank los te krijgen maar de eerste tank bleef zitten. Hij zakte steeds dieper weg. Foto's uit de zomer van 1945 laten de weggezakte tank zien en bevestigen het verhaal.
Tekst gaat verder onder de foto
De tank in nieuwstaat (foto: RTV Noord/Reinder Smith)
Gat in de zandlaag
Niels Woltman van het landmeetkundig ingenieursbureau Geomaat vroeg collega-bedrijf Terra Carta om de bodem ter plekke in kaart te brengen. Die bestaat uit afwisselende lagen veen en zand. Precies op de plek waar volgens de foto's de tank in de grond is gezakt, is een gat zichtbaar in de zandlaag op vier meter diepte. Ook was er een massief voorwerp te zien - de koepel van de tank?
Aanvullend onderzoek
Woltman vroeg het bedrijf Armaex dat gespecialiseerd is in het opsporen van explosieven om een aanvullend onderzoek te doen. Dit onderzoek wees uit dat er geen tank meer in de bodem zit. Het massieve voorwerp is vermoedelijk de fundering van een lantaarnpaal.
Weghalen tank
Wiebe Kruijer (84) woonde in 1945 aan de Paterswoldseweg en weet hoe het is afgelopen met de tank. In 2017 verscheen zijn boek Jeugdherinneringen waarin over zijn jeugd in Paterswolde schrijft.
"De Canadezen zijn weken bezig geweest om de Reigerlaan te verharden. Dat deden ze met puin van het verwoeste vliegveld Eelde. Dat voerden ze met vrachtauto's aan en geïnterneerde NSB'ers moesten daarmee de weg verharden. Er is wel veertig centimeter puin op gestort", aldus Kruijer.
Toen konden ze een zware bergingstank naar de weggezakte Sherman rijden en zo hebben ze hem er uit getrokken. "Ik mocht daar als kind niet bij in de buurt komen maar mijn ouders hadden een groentekwekerij en meneer Hoekman die op de Reigerlaan woonde, kwam dagelijks bij ons om groente te kopen en deed dan verslag van de vorderingen. Zo weet ik uit de eerste hand dat de tank er na een aantal weken uit is gehaald."
"Het is jammer, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat er op die plek geen tank in de grond zit", concludeert ook Niels Woltman van Geomaat.