Amateur-historicus Erik Dijkstra wilde meer weten over het strafkamp Port Natal in Assen. Hij ging op zoek naar mensen met getuigenissen over dit strafkamp.
Het strafkamp Port Natal werd in het najaar van 1944 door de Duitsers opgericht omdat er in en rond Assen gewerkt moest worden aan de Duitse verdedigingslinies, om de geallieerden tegen te houden.
Tankgrachten en loopgraven
Het strafkamp kreeg een plek in het gesticht Port Natal aan de Beilerstraat. Daar zaten 1200 mannen in een strafkamp, maar in totaal lieten de Duitsers 10.000 mannen werken aan het graven van tankgrachten en loopgraven. De mannen werden in schoolgebouwen ondergebracht die de Duitsers hadden gevorderd, of de werkers ging ergens in Assen in de kost.
Tekst gaat verder onder de foto
Rond Assen moesten mannen van strafkamp Port Natal tankgrachten en loopgraven spitten (foto: Erik Dijkstra)
Port Satan
Erik Dijkstra raakte gefascineerd door het werkkamp Port Natal, toen hij bezig was met onderzoek naar de geschiedenis van het werkkamp Yde, waar zijn opa had gezeten. Hij kreeg tijdens zijn zoektocht zoveel vragen over het kamp Port Natal in Assen, dat hij ook daar onderzoek naar deed. Volgens Dijkstra zijn er al boeken geschreven over Port Natal en zijn er ook dagboeken, maar is het beeld nog lang niet compleet. De bijnaam van Port Natal was in die tijd Port Satan, omdat er ook veel geslagen en gemarteld werd.
Tekst gaat verder onder de foto
Werkers van het strafkamp Port Natal in Assen (foto: Erik Dijkstra)
Texelse mannen in Assen
Dijkstra heeft onder andere verhalen vastgelegd van een aantal oud-kampgevangenen van Texel, die ook maandenlang in het strafkamp Port Natal moesten werken. In totaal werden 800 Texelse mannen naar Assen gestuurd.
Lees ook: Texel Bank in Assen wordt monument